Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  94

 

гр.Сливен, 09.11.2012г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

         СЛИВЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в открито заседание, проведено на петнадесети октомври през две хиляди и дванадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТОСЛАВА КОСТОВА

 

          при участието на секретаря К.И.,

          като разгледа докладваното от съдията КОСТОВА гр.д.№ 153 по описа за 2012 год. за да се произнесе взе предвид следното:

Предявена е искова молба от И.С.И. против ЗАД „Армеец” АД и ЗАД „Булстад Виена Иншурънс груп” с правна квалификация на претендираните права чл. 226, ал.1 КЗ и цена на исковата претенция 26 000 лева неимуществени вреди.

Твърди се, че ищецът И.С.И. е пострадал при ПТП станало на 17.11.2008г., сутринта, когато той, заедно с дъщеря си В.И. И., пътували в лек автомобил марка „Фолксваген", модел „Голф" с рег.№ СН 0144 СА, собственост и управляван от Д.Л.Д., б.ж. на гр. Сливен. В автомобила пътувала и майката на водача - Н.В.. Четиримата пътували от с. Трапоклово, обл. Сливен, към гр. Сливен по път IV - 60053. Времето било ясно, пътната настилка суха.              По същото време, в същата посока, пред тях се е движил лекотоварен автомобил марка „Жук" рег.№ СН 1365 СН, управляван от А. В. Р. и собственост на М.Ю.В. от гр. Сливен. Около 08.30 - 09.00 часа, лекотоварният автомобил приближавайки се до Т-образно кръстовище в м. „Рамануша", образувано от път IV - 60053 и черен път около 3-ти километър, движейки се със скорост около 15 км/ч, предприел маневра „завой на ляво", без да даде светлинен сигнал за това и без да се убеди, че няма да застраши останалите участници в движението. Навлязъл косо в насрещната лента за движение, като имал намерение да я пресече и да се включи в черния път. По същото време зад лекотоварния автомобил „Жук" се движел автомобила „Фолксваген", в който пътувал ищеца, водача на който в този момент е бил предприел маневра „изпреварване" на лекотоварния автомобил и се движил със скорост около 119 км/ч. Д.Д. възприел навлизането на лекотоварния автомобил в насрещната лента за движение и опасността от удар, в момента на неговото отклоняване наляво и предприел аварийно спиране, като задействал спирачната система и едновременно с това отклоняване на автомобила в ляво. Въпреки това последвал удар между двете превозни средства в лявата лента за движение, от който лекият автомобил напуснал пътното платно отляво по посока на движението и се ударил челно в крайпътно дърво. От удара голям клон от дървото се счупил и паднал върху предницата на автомобила и той се възпламенил.

В следствие на настъпилото ПТП, водачът на лекия автомобил починал на място, а останалите пътници, включително и ищеца, получили множество телесни увреждания. Свидетели на инцидента се притекли на помощ на пострадалите, които били откарани за лечение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински" АД гр. Сливен.

При постъпването на ищеца за лечение по спешност в „Хирургично отделение" се установило, че същият е в увредено общо състояние, получил е съчетана травма обхващаща главата, гърдите и корема. Бил е приет по спешност в отделението. При извършените прегледи и консултации се установили данни за разкъсване на черен дроб в протежение на около 2 см и лезия на черво и част от голямото було. Било установено също наличието на ретроперитониален хематом и счупване на VII ляво ребро. Веднага е бил вкаран в хирургична операционна и след кратка предоперативна подготовка е бил опериран под обща анестезия, като е извършена операция на черен дроб, увредени черва и було. Извършен бил лаваж на коремна кухина и при зашиването на раната били оставени дренове. Оставен е бил за лечение в МБАЛ „Иван Селимински". Също така се твърди, че при ПТП-то е получил множество разкъсно-контузни рани по главата и крайниците.

По случая било образувано Досъдебно производство № 1386/2008 г. по описа на РУ на МВР Сливен, срещу А. В. Р. за извършено от него за извършено от него престъпление. В хода на разследването на Р. е повдигнато обвинение за извършено престъпление от общ характер. Разследването е приключило и производството е изпратено с мнение за предаване на съд на обвиняемия. Било образувано НОХД № 270/2009г. по описа на Окръжен съд Сливен за престъпление по чл. 343 ал. 3 б. „б" предл. 1-во вр. ал. 4 вр. ал. 1 б. „в" вр. чл. 342 ал. 1 предл. 3-то от НК. Същото е приключило с присъда № 26/30.09.2009г., с която А. В. Р. е бил признат за виновен и му е наложено съответно наказание.

Твърди се, че към момента на настъпване на ПТП двата автомобила са имали валидна застраховка „Гражданска отговорност".

Твърди се още, че в резултат на виновното поведение на двамата водачи на МПС А. В. Р. и Д.Л.Д. е настъпило описаното ПТП, в следствие на което на ищеца И.С.И. били причинени значителни неимуществени вреди - физически и психически болки и страдания. Тези неимуществени вреди са свързани с изживения стрес от настъпилото ПТП, който е оставил трайно отражение в съзнанието му. Проведеното лечение и извършваните манипулации, претърпените операции са били особено болезнени за него. Ограниченията, на които е следвало да бъде подложен във връзка с провежданото лечение били особено мъчителни за ищеца и създавали значителен дискомфорт. В резултат на тези телесни увреждания, причинени виновно от двамата водачи, И.И. търпял болки и страдания за един продължителен период от време. Той бил принуден да ограничи контактите си до такива с най-близките хора предвид провежданото лечение. С дни бил прикован на легло в следствие проведените оперативни интервенции. Всички тези интервенции са били особено болезнени за него предвид обстоятелството, че всички те са свързани с проникване в човешкото тяло. Отделно от това, лечението му продължило и в дома му, където отново е бил изолиран от външния свят. Негативните преживявания свързани с настъпилото ПТП и последващото лечение се отразили особено тежко на психиката на ищеца. Той изпитвал основателен страх за физическото си здраве и дори за живота си. Дълго време се е страхувал, че няма да може да се възстанови от получените травми и че дори нещата ще се влошат още повече. Дори към настоящия момент изпитвал болки в коремната област и това било следствие на получените наранявания при претърпяното ПТП.

Твърди се, че всички тези вреди били причинени поради виновното поведение на двамата водачи и същите отговарят за обезщетяването им солидарно. Тези неимуществени вреди - психически и физически болки и страдания ищецът оценява на сумата от 26 000 (двадесет и шест хиляди) лева.

Исковата молба е връчена редовно на ответните страни, които в указания от съда срок са депозирали отговори по нея.

Ответникът „ЗАД Армеец” АД оспорва исковете по основание и по размер. Твърдят, че от приложените доказателства не се установява, че у водача Д. е било налице волево поведение, в резултат на което да е причинено процесното ПТП. Твърди се, че Д.Д. не е нарушил правилата за движение по пътищата. Оспорва се твърдения механизъм на настъпване на ПТП, като се твърди, че водача на „Фолксваген Голф” не е управлявал със скорост над разрешената за участъка. Във връзка с това се прави възражение за изключителен принос на вредоносния резултат от страна на водача на лекотоварен автомобил „ЖУК” с рег. № СН 1365СН – А. В. Р., при условията на независимо съизвършителство. Оспорва се размера на претенцията като завишен, както и искането за присъждане на законна лихва от дата на увреждането. Сочи се , че неснователността на главния иск води до неоснователност и на акцесорното искане за лихва.

Ответникът ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс груп” оспорва основателността на исковата претенция, като твърди, че изцяло вина за настъпилото ПТП има водачът на лек автомобил марка „Фолксваген” модел „Голф” с рег. № СН 0144 СА. Поради смъртта на този водач, неговата вина не е била обект на разследване и поради това не е доказана. Сочи се, че вредите са могли да бъдат изцяло избегнати при спазване на предвидените в ЗДвП изисквания за използване на защитни средства – предпазни колани и спазване на ограниченията на скоростта на движение. Прави се възражение за наличие на съществено съпричиняване на настъпилите вреди от страна на ищеца И.И., тъй като същия е бил без предпазен колан. Поради това се иска отхвърляне на претенцията в цялост.

Ищецът в с.з. се явява лично и с процесуален представител по пълномощие, като моли съда да постанови решение, с което уважи изцяло исковите претенции.

В с.з. ответникът ЗАД „Армеец” АД не се представлява.

В с.з. ответникът ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп” АД не се представлява.

 

От фактическа страна се установя следното :

На 17.11.2008г. сутринта ищецът И.С.И., заедно с дъщеря си В.И. И., пътували в лек автомобил марка „Фолксваген", модел „Голф" с рег.№ СН 0144 СА, собственост и управляван от Д.Л.Д., б.ж. на гр. Сливен. В автомобила пътувала и майката на водача - Н.В.. Четиримата пътували от с. Трапоклово, обл. Сливен, към гр. Сливен по път IV - 60053. Времето било ясно, пътната настилка суха. По същото време, в същата посока, пред тях се е движил лекотоварен автомобил марка „Жук” рег.№ СН 1365 СН, управляван от А. В. Р. и собственост на М.Ю.В. от гр. Сливен. Около 08.30 - 09.00 часа, лекотоварният автомобил приближавайки се до Т-образно кръстовище в м. „Рамануша, образувано от път IV - 60053 и черен път около 3-ти километър, движейки се със скорост около 15 км/ч, предприел маневра „завой на ляво”, без да даде светлинен сигнал за това и без да се убеди, че няма да застраши останалите участници в движението. Навлязъл косо в насрещната лента за движение, като имал намерение да я пресече и да се включи в черния път. В същото време, в същата посока на движение, се движил лек автомобил Фолксваген със скорост на движение 119 км/ч. Опасната му зона за спиране при тази скорост е била около 109 м. Водачът на автомобила Фолксваген е възприел навлизането на автомобила ЖУК и опасността от удар в момента на пресичане на разделителната прекъсната линия. Той е предприел аварийно спиране, като е задействал спирачната система и едновременно с това е отклонил автомобила наляво. Въпреки това последвал удар между двете превозни средства в лявата лента за движение, от който лекият автомобил напуснал пътното платно отляво по посока на движението и се ударил челно в крайпътно дърво. От удара голям клон от дървото се счупил и паднал върху предницата на автомобила и той се възпламенил.

Настъпилият първи удар между двата автомобила е в лявата лента за движение. В резултат на този удар и предприетите действия на двамата водачи е настъпил и втория удар в крайпътното дърво.

Ищецът е пътувал на предна седалка в автомобила, без предпазен колан, като в скута си е държал малолетното си дете.

В следствие на настъпилото ПТП, водачът на лекия автомобил Фолксваген починал на място, а останалите пътници, включително и ищеца, получили множество телесни увреждания.

Пострадалите били откарани за лечение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински" АД гр. Сливен.

По случая било образувано Досъдебно производство № 1386/2008 г. по описа на РУ на МВР Сливен, срещу А. В. Р. за извършено от него престъпление. В хода на разследването на Р. е повдигнато обвинение за извършено престъпление от общ характер. Разследването е приключило и производството е изпратено с мнение за предаване на съд на обвиняемия.

Образувано било НОХД № 270/2009г. по описа на Окръжен съд Сливен за престъпление по чл. 343 ал. 3 б. „б" предл. 1-во вр. ал. 4 вр. ал. 1 б. „в" вр. чл. 342 ал. 1 предл. 3-то от НК. Същото е приключило с присъда № 26/30.09.2009г., с която А. В. Р. е бил признат за виновен и му е наложено съответно наказание.

Наказателното производство пред първоинстанционния съд е приключило с присъда № 26/30.09.2009г., с която А. В. Р. е бил признат за виновен за това, че на 17.11.2008г. по път IV - 60053, в м. „Рамануша" обл. Сливен, при управление на МПС - лекотоварен автомобил марка „Жук" с рег.№ СН 1365 СН, като нарушил правилата за движение - чл. 25, чл. 26, и чл. 139 ал.1 т. 1 от ЗДвП, по непредпазливост причинил смъртта на Д.Л.Д., две средни телесни повреди на В.И. И., изразяващи се в разстройство на здравето временно опасно за живота и трайно затруднение на движенията на горен десен крайник, две средни телесни повреди на И.С.И., изразяващи се в разстройство на здравето временно опасно за живота, както и две средни телесни повреди и една тежка телесна повреда на Н.В., изразяващи се в постоянно общо разстройство на здравето опасно за живота, разстройство на здравето временно опасно за живота и счупване на челюст, без която се затруднява дъвченето и говоренето, като след деянието е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалите, престъпление по чл. 343а б."г" вр. чл. 343 ал. 3 б. „б" пр. 1 вр. ал. 4 от НК, като му е наложено съответното наказание.

Така постановената присъда е била потвърдена с Решение № 5/28.01.2010г. постановено по ВНОХД № 216/2009г. по описа на Апелативен съд Бургас и Решение № 270/25.05.2010г. постановено по КНД № 197/2010г. по описа на ВКС и е влязла в сила на 25.05.2010г., като в мотивите си и трите инстанции отчитат високата степен на съпричиняване на вредоносните резултати от страна на починалия водач на лекия автомобил Д.Л.Д..

Към момента на настъпване на ПТП двата автомобила са имали валидна застраховка „Гражданска отговорност".

Лекотоварния автомобил марка „Жук" с рег.№ СН 1365 СН, собственост на М.Ю.В. е имал сключена застраховка „Гражданска отговорност" в ЗАД "БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП" АД, със седалище и адрес на управление: област София, община Столична, гр. С., район „Т.", пл. ." № *, ЕИК 000694286, представлявано от Р. И. Я. и К.М. - заедно и поотделно, полица № 031082042421 с валидност от 13.06.2008г. до 12.06.2009г.

Лекият автомобил марка „Фолксваген" модел „Голф" с рег.№ СН 0144 СА, собственост на Д.Л.Д. е имал сключена застраховка „Гражданска отговорност" в ЗАД "АРМЕЕЦ" АД, със седалище и адрес на управление: област София (столица), община Столична, гр. С., район „С.", ул. „С.К." № *, ЕИК 121076907, представлявано от Р. Р.ОВ Г. и Ц.Д.К., полица № 081008А262261, валидна от 02.03.2008г. до 01.03.20009г.

При ПТП на 17.11.2008г. И.С.И. е получил съчетана травма глава – гърди – корем с развитието на травматичен и хеморагичен шок. Състояща се в : контузия на главата и леко мозъчно сътресение с период на отшумяване 20 дни, счупване на носните кости – без разместване, причиняваща болка и затруднено дишане през първите дни с период на възстановяване 20 дни; контузия на гръден кош и счупване на VІІ ребро в ляво, като в началото има силна болка при покой и особено при дишане, болките постепенно намаляват и изчезват за около 20 дни; корем – нараняване на черния дроб – разкъсване под формата на цепнатина с излив 500 – 600 мл. кръв в корема, както и нараняване на горната обвивка на напречната част на дебелото черво, което е било възстановено чрез шев. След инцидента пострадалия е откаран в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” – Сливен и веднага бил вкаран в хирургична операционна. След кратка предоперативна подготовка е бил опериран под обща анестезия, като е извършена операция на черен дроб, увредени черва и було. Извършен бил лаваж на коремна кухина и при зашиването на раната били оставени дренове. Оставен е бил за лечение в болницата.

Към настоящия момент е проведен преглед на ищеца, при който са се установили две усложнения, свързани непряко с ПТП – то, а вследствие на оперативната интервенция и начина на живот – херния и разрастване на „мечовидния израстък”. Ищецът има проблем от страна на този израстък, който се изразява с болка, дискомфорт при физическо усилие и навеждане тялото напред.

От разпита на св. М. И. се установява, че състоянието на ищеца след изписване от болницата е било много тежко, с отворени рани, на които са се сменяли превръзки. Болките са били силни. Наложило се е дълго и продължително време ищецът да ограничи контактите си само с домашните. Към настоящия момент се посочва, че ищецът не е в състояние да се грижи за стопанството в двора, включително и да извършва по – тежка работа по поддържка на къщата. Настъпила е съществена промяна в характера на ищеца и отношенията му с близки и приятели. Същият е станал затворен, замислен, самовглъбен, като продължава да говори и да изживява инцидента. Все по – трудно се осъществявало контакт с него, дори и в ежедневните работи.

От разпита на св. Цв. К. се установява, че поради влошеното здравословно състояние на ищеца, същият е изпаднал в невъзможност да изпълнява трудовите си задължения като „шофьор на товарен камион” и то най – вече на дълги, няколкодневни курсове. Появил се страх при напрегнати ситуации на пътя. Това наложило промяна на местоработата му с цел запазване на неговата трудова заетост. Към настоящия момент ищецът работел като шофьор на строителна площадка, на кратки разстояния и гладка настилка, извън натоварения трафик по националните пътища.

Горната фактическа обстановка съдът прие за безспорно установена след съвкупна преценка заедно и поотделно на събраните доказателства по делото, които като годни, относими и взаимнодопълващи се, съдът кредитира изцяло. Съдът възприе изцяло и представените по делото експертни заключения, изготвени от вещи лица Х.У., д -р Н. Т. и д - р Р. Т..

Установеното от фактическа страна мотивира следните изводи от правно естество, а именно :

Предявеният иск е с правно основание чл.226, ал.1 от Кодекса на застраховането, като се претендира обезщетение за претърпени, вследствие ПТП, неимуществени вреди в размер на 26 000 лева, солидарно от двамата ответници.

Разгледан по същество се явява основателен по следните съображения, а именно :

Предпоставките на иска по  чл. 226, ал. 1 КЗ са следните: деликт при управление на МПС; причинени вреди; застраховка ГО, която покрива гражданската отговорност на деликвента; неплатено застрахователно обезщетение.

В настоящия случай материалните предпоставки на иска се установяват  от събраните по делото доказателства: Присъда № 26/30.09.2009г., постановена по НОХД № 27082009г. по описа на СлОС, която е със задължителна сила за гражданския съд и установява деянието, неговата противоправност, причинната връзка между деянието и вредоносния резултат, както и вината на водача на лекия автомобил „ЖУК”, тъй като същия е извършил маневра завой наляво, без да се убеди, че няма да застраши останалите участници в движението, без да види в огледалото за обратно виждане изпреварващия го в този момент л.а. „Фолксваген Голф” и да го пропусне, съобразявайки се с неговата посока и скорост, както и движейки се с технически неизправно превозно средство не е дал своевременно светлинен сигнал. В случая обаче, категорично се установи от автотехническата експертиза, че вина за настъпилото ПТП има и водача на лекия автомобил Фолксваген - Д.Д.. Налице е съпричиняване на вредоносния резултат от пострадалия Д., който се е движил с превишена скорост от 119 км/ч. Ако той беше спазил правилата за движение и разрешената скорост от 90 км/ч двете превозни средства биха се разминали. Това обстоятелство е видно от събраните по делото доказателства и е обсъдено в мотивите на постановените от трите инстанции съдебни актове. Т.к. в случая вина за настъпилото ПТП имат и двамата водачи, то тяхната отговорност съгл. чл. 53 от ЗЗД е солидарна.

Налични са валидни застрахователни полици и за двата автомобила, респ. валидно застрахователно правоотношение по застраховка "Гражданска отговорност" към момента на ПТП, които обуславят задължението на ЗАД „Армеец” АД и ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс груп” да платят солидарно застрахователно обезщетение.

Следва да се отчете и поведението на пострадалия ищец, който също допринесъл за вредоносния резултат, нарушавайки правилата за движение, като не е ползвал задължителния обезопасителен колан и в скута си е държал малолетно дете.

Размерът на застрахователното обезщетение за причинени неимуществени вреди се определя от съда по справедливост съгласно чл. 52 ЗЗД. Съгласно ППВС 4/68г., при определяне на размера на обезщетението съдът следва да има предвид възрастта на ищеца, социалното му положение, поведението при ПТП и други обстоятелства. Под „други обстоятелства” следва да се имат предвид конкретните болки и страдания, професията, както и обществено-икономическите условия. Установи се, че ищецът е претърпял болки и страдания с висок интензитет, като са му били причинени две средни телесни повреди с временна опасност за живота. Изживяният стрес е оставил трайно отражение в съзнанието му. Проведеното лечение, извършените манипулации, операциите са били особено болезнени за него. Налагало се е болният да бъде прикован с дни на легло. Болките и страданията са търпени за един продължителен период от време. Към настоящия момент ищецът все още се нуждае от медицински интервенции свързани с последствия от извършените оперативни намеси. Все още ищецът търпи болки и се нуждае от медикаментозно лечение. Настъпилото ПТП се е отразило негативно на психиката на ищеца, довело е до пълна промяна в светогледа му, създадени са били страхове, рефлектирало е върху отношенията му с близките и приятелите, довело е до промяна в характера на работата му.

Настоящия съд счита, че адекватно обезщетение за претърпените неимуществени вреди - болки и страдания, би било справедливо в размер на 36 000 лева. Следва обаче да се отчете и неправомерното поведение на ищеца по време на ПТП изразяващо в липса на предпазен колен и придържането в скута си на малолетно дете. Поради това следва да му бъде присъдено обезщетение в размер на 26 000 лева, платимо от двете ответни застрахователни дружества в условията на солидарност.

Неоснователно е възражението на ответниците относно момента на изпадането им в забава. Имайки предвид характера на отговорността на застрахователя, която произтича от един юридически факт - непозволено увреждане, следва и изводът, че задължението за обезвреда възниква именно от момента на увреждането и не е необходима покана, за да се дължи лихва за забава /чл. 84, ал. 3 ЗЗД/. В деня на увреждането възникват по силата на закона /договора/ основанията за ангажиране отговорността на Застрахователя и от този момент той дължи обезщетение за вредите и лихви за забава.

Предвид изхода на делото, на осн. чл. 78 от ГПК на ищеца следва да бъдат заплатени направените деловодни разноски, доказани до размер от 3 220 лева, от които 2 900 лева – адвокатско възнаграждение и 320 лева – възнаграждение на вещо лице.

Ответниците следва да понесат деловодните разноски, така както са ги направили.

Върху уважената част от исковете ответните застрахователни дружества следва да бъде осъдени да заплатят държавна такса от 4% по сметка на СлОС, а именно по 520 лева всеки от тях.

Ръководен от гореизложеното, Сливенският окръжен съд

 

                                 Р     Е     Ш     И

 

ОСЪЖДА ЗАД „АРМЕЕЦ” АД със седалище и адрес на управление гр. С., район „С.”, ул.”С. К.” № * с ЕИК 121076907 и ЗАД „БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП” АД със седалище и адрес на управление гр. С., район „Т.”, пл. „П.” № * с ЕИК 000694286 ДА ЗАПЛАТЯТ в условията на солидарност на И.С.И. с ЕГН ********** *** сумата в размер на 26 000 лева, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди – болки и страдания по повод станалото на 17.11.2008г. ПТП на път IV – 60053 посока от с. Трапоклово, обл. Сливен, към гр. Сливен, както и сумата в размер на 3 220 лева, представляваща деловодни разноски.

 

ОСЪЖДА ЗАД „АРМЕЕЦ” АД със седалище и адрес на управление гр. С., район „С.”, ул.”С. К.” № * с ЕИК 121076907 и ЗАД „БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП” АД със седалище и адрес на управление гр. С., район „Т.”, пл. „П.” № * с ЕИК 000694286 ДА ЗАПЛАТЯТ, всеки от тях, сумата в размер на 520 лева, представляваща държавна такса по сметка на Сливенски окръжен съд.

 

Решението може да бъде обжалвано в двуседмичен срок от съобщаването му на страните пред Бургаски Апелативен съд.

 

 

                                              ОКРЪЖЕН СЪДИЯ :