М О Т И В И

 

             Към Присъда № 9/07.03.2018 г. по НОХД № 47/2018 г.на

                              Сливенския окръжен съд

 

        

         Срещу подсъдимия Н.Д.К. е повдигнато и поддържано в съдебно заседание обвинение по чл.116 ал.1 т.6, вр.чл.115 от НК

         Делото се разглежда с внесен обвинителен акт за съкратено съдебно следствие.

         В съдебно заседание подс. Н.Д.К., редовно призован, се явява лично и с назначения си на досъдебното производство защитник – адв.Б.Р. ***. Разпитан на досъдебното производство и в съдебно заседание, същия  се признава за виновен и не оспорва обстоятелствената част на обвинителния акт. Защитата на подс.К. пледира за наказание десет години лишаване от свобода, като се приложи разпоредбата на чл.58а от НК.

         Представителят на Окръжна прокуратура – Сливен поддържа повдигнатото обвинение на основанията посочени в него /при наличие на евентуален умисъл за извършване на престъплението по чл116 ал.1 т.6 от НК/,  пледира  след като бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение  на подс.К. да бъде наложено наказание лишаване от свобода около или малко над минималния размер, което да изтърпи при строг режим, като се приложи разпоредбата на чл.58а от НК.   

От събраните и проверени в досъдебното производство и тези в съдебно заседание доказателства, се установява следното от фактическа страна:

Подсъдимият Н.Д.К. е на 37 години. Роден е в гр. Нова Загора. Има завършено основно образование и работел нискоквалифицирана работа на различни места. Неосъждан по смисъла на закона.

В края на м. април същата година, с жената, с която живеел на семейни начала и с децата си, се преместил да живее в **********, за да започне работа като пастир. Заедно със семейството си се грижели за около 50 крави, собственост на жител на селото, като краварникът се намирал в недвижим имот на **********. В задълженията на подс.К. влизали доенето на животните рано сутрин и изкарването им на паша през деня. В последното му помагал и човек от С.С.– свид.Т. Т..

На 10.05.2017 г. подс.К. и свид.Т. изкарали животните от обора около 08,30 часа. Отправили се, както всеки ден, към пасището, намиращо се югоизточно от С.С.под пътя за с. Бозаджии,общ. Сливен.

На същото пасище пасял свои собствени и на свои съселяни овце постр.С. С., на 71 години.

Пристигайки на полето около 10:00 часа, подс.К. заявил на свид.Т., че ще го остави за малко сам и ще се върне до центъра на селото, за да си купи храна.

Около 11,00 часа подс.К. влязъл в магазина на свид.Д. П.. Клиент на заведението го познал и го почерпил с бира. След като изпил няколко бири, подс.К. си купил и бутилка ракия с вместимост 200 мл. Изпил в заведението половината от напитката и си тръгнал.

Подсъдимия К. се върнал на пасището при животните около 15,30 часа и свид.Т. забелязал, че е видимо пиян. Още при пристигането си подс.К. започнал да псува и да се кълне в децата си, че ще пребие постр.С., който пасял овцете си на около 200 метра от тях. Въпреки молбите на свид.Т. да не закача възрастния човек, подс.К. тръгнал по посока на стадото на пострадалия. В ръцете си държал дрянов прът с дължина около 1,50 метра.

Подсъдимият К. приближил пострадалия, който с нищо не го предизвиквал и го спънал. След като постр.С. паднал на земята, подс.К. взел неговата пръчка, която била по-дълга и по-дебела – с дължина 1,90 метра и диаметър 35 мм в долната част и 25 мм в горната част, и започнал да му нанася множество силни удари с нея по главата, лицето, врата и по цялото тяло – гърдите, корема, крайниците. Пострадалият С. се опитвал да се предпази с ръце и свил тялото си. Същевременно обаче, подс.К. започнал да нанася и удари с ритници в корема и гръдния кош на поваления мъж. В резултат на ударите с пръчката, от теменната част на главата на пострадалия потекла кръв. Пострадалият С. стенел от болка, но въпреки това подс.К. не спрял, а продължил побоя си над него, като нанасял и удари освен с пръчката и със свити юмруци. Ударите по тялото на пострадалия били причинени със значителна сила и довели до контузия на черния дроб, оток на мозъка, увреждания на белите дробове и множество счупвания на ребрата по предните, страничните и задните им части. След като тялото на постр.С. станало безжизнено, подс.К. преустановил побоя.

В същото време свид.Т. тръгнал да връща животните, които навлезли в близката нива и не забелязал кога подс.К. спрял да бие пострадалия. Подсъдимият К. се върнал при свид.Т. около 16,00 часа, заявявайки че е ударил постр.С. с пръчката по врата. Малко след това двамата прибрали стадото в обора и свид.Т. се прибрал в дома си, а подс.К. останал в стаята до обора, където живеел със семейството си.

Около 17,00 часа свид.И.В.излязъл на улицата пред дома си, където обикновено изчаквал постр.С. да върне овцете. Негова съседка извикала, че стадото се връща, но постр.С. го няма. Свидетелят В.прибрал собствените си овце и откарал до дома на пострадалия неговите. Там съобщил на съпругата му – свид.М.С., че стадото се е върнало в селото, но постр.С.  го няма.

Свидетелката С. изчакала около час и след като съпругът й не се върнал, помолила свидетелите И.В.и И. И. да тръгнат с нея да го търсят. Обадила се и на сина си Н.М.,***. Знаели къде обикновено пострадалият пасял стадото и се отправили към пасището. Обикаляли до полунощ, но открили само пръчката с дължина 1,51 метра и раницата на пострадалия (предадени от свид.М.С. с протокол за доброволно предаване от 11.05.2017 г.) и се върнали в селото. Близо до дома на свид.С. срещнали сина й, който я прибрал и тръгнал към дома на свои познати. Въпреки късния час помолил свидетелите Р. С. и С.С.да тръгнат и да потърсят баща му. Двамата обикаляли пасището до около 03,30 часа, но не открили пострадалия.

Рано сутринта двамата свидетели отново се отправили към пасището и малко по-късно свид.С.С.открил трупа на пострадалия. В задната част на главата му имало дълбока рана с кръв по нея.

Свидетелят С.се обадил по телефона на сина на пострадалия и обяснил, че са намерили тялото на баща му. Самият С.останал до трупа, а свид.Р. С. отишъл до пътя, свързващ селата Скобелево и Бозаджии, където изчакал пристигането на медицинския екип.

Медицинските лица от МБАЛ „Д-р Ив. Селимински“ - Сливен констатирали смъртта на постр.С..

На мястото, където било открито тялото на постр.С. пристигнали и полицейски служители от РУ на МВР – Сливен, между които свид.К.М.. При проведените оперативно-издирвателни мероприятия били установени лицата, намирали се в близост до стадото на пострадалия на 10.05.2017 год. В разговор със свид.М., подс.К. признал, че се заканил пред свид.Т., че ще набие пострадалия, тъй като последният го бил напсувал преди известно време. Заявил, че действително се е сбил с пострадалия и му е нанесъл няколко удара с пръчката по глава  и тялото, след което се върнал при свид.Т..

По-късно през деня бил извършен допълнителен оглед в обора, където живеел подс.К.. Там била открита и пръчката, с която били нанесени ударите по главата и тялото на пострадалия, като при предаването й подс.К. собственоръчно вписал в протокола, че това е пръчката, с която удрял по тялото постр.С..

С протокол за доброволно предаване от 12.05.2017 г. подс.К. предал дрехите, с които бил облечен в деня на инцидента.

Видно от заключението на назначената по делото съдебномедицинска експертиза на трупа на постр.С., причината за настъпването на смъртта му е изпадането му в съС.ие на хеморагичен и травматичен шок, вследствие силните болки, които се дължат  на тежката съчетана травма с обхващане на главата, гръдния кош, корема и крайниците, които са му причинили тежки болки и неприятни изживявания, и масивните кръвоизливи в областта на меките тъкани на главата, гръдния кош и корема и получените външни и вътрешни кръвоизливи.

При аутопсията съдебният лекар е констатирал тежка механична травма с обхващане на главата, гръдния кош, корема и крайниците, като травмата на главата се изразява в наличието на множество кръвонасядания и разкъсно-контузни наранявания в областта на окосмените части на главата, в тилните области на главата, в слепоочието и челнотеменните области, които дълбочини достигат до повърхността на черепните кости. Такива се установени и в областта на лицето. Установен е също така тежък оток на мозъка и меките мозъчни обвивки. Гръдната травма се изразява в наличието на множество кръвонасядания в областта на гърба и гръдния кош и множествени многофрагментарни счупвания на ребрата по предните, страничните и задните му части. Уврежданията в областта на лявата половина на гръдния кош са по-тежки в сравнение с тези в дясно. Коремната травма се изразявала в контузия на черния дроб с частично разкъсване на капсулата на образувалия се хематом. Травмата на крайниците се изразявала в наличието на множество повърхностни травми от вида на кръвонасядания, охлузвания и повърхностни контузни рани в областта на горните крайници.

Вещото лице е обосновало експертен извод, че настъпването на смъртта на постр.С. е в непосредствена причинна връзка с причинените му множество травматични увреждания в областта на главата, гръдния кош, корема и крайниците и настъпилите усложнения в тази връзка. През цялото време след причиняването им пострадалият е изпитвал силни болки и страдания и смъртта на пострадалия е причинена по особено жесток и мъчителен за него начин.

Настъпването на смъртта е било неизбежно, тъй като причинените увреждания са множествени, тежки и обхващат гръдната и коремната кухина, с бързо изпадане на пострадалия в съС.ие на хеморагичен и травматичен шок и остра дихателна недостатъчност.

Видно от експертното заключение, описаните по-горе увреждания в областта на главата, гърдите, корема и крайниците са получени вследствие действието на механичен фактор, по механизма на нанасяне на множество удари с твърди тъпи и тъпоръбести предмети. Двойноивицистите кръвонасядания са причинени вследствие нанасяне на множество удари с твърд предмет с цилиндрична форма, като видно от размерите на получените кръвонасядания, дебелината на този предмет е около 3-4 см в диаметър. Според вещото лице такива са били нанесени в областта на главата, лицето, гръдния кош, корема и крайниците. От медико-биологичните признаци на получените наранявания, експертът заключава че на пострадалия са нанесени и други удари с твърди тъпи и тъпоръбести предмети, като човешките ръце, свити в юмрук и ритниците му имат такава форма и същите добре отговарят да са били нанесени вследствие нанасяне на силни удари с ръце, свити в юмруци и ритници. Смъртта на пострадалия категорично е от травматично естество и се дължи на причинените му тежки травматични увреждания.

При извършване на аутопсията вещото лице е констатирал трупна картина, отговаряща на смърт във второто денонощие, като смъртта на пострадалия добре отговаря да е настъпила в следобедните часове на 10.05.2017 г.

Видно от съдебномедицинската експертиза на труп, при извършване на газхроматографско изследване на взетата кръвна проба от постр.С., не е установено наличие на етилов алкохол в нея.

По делото е назначена съдебномедицинска експертиза за извършване на преглед и освидетелстване на подс.К., от чието заключение е видно, че на 11.05.2017 г., в 17,00 часа същият е бил в добро общо съС.ие и в съС.ие на добро клинично здраве. При прегледа на освидетелствания не са установени пресни травматични увреждания, които да са били причинени по времето на инцидента, възникнал на 10.05.2017 г.

Гореизложената фактическа обстановка се доказва от: протоколи за оглед на местопроизшествие с фотоалбуми към тях; протоколи за доброволно предаване; препис–извлечение от акт за смърт; удостоверение за наследници; протокол за разпит на К. в качеството на обвиняем; показанията на свидетелите: Т. Т., Д. П., М.С., И. Д. В., К.М., И.В.И., Р. С.С., С. Р.ов С., заключението на съдебномедицинска експертиза на труп № 113/17 г.; съдебномедицинска експертиза на живо лице № 22/17 г.; справка за съдимост на подс.К., характеристична справка; декларация за семейно и материално положение, обясненията на подс.К. в качеството му на обвиняем.

 

От така установената фактическа обстановка, съдът счита, че с деянието си  от обективна и субективна страна подс.Н.Д.К. е осъществил престъпния състав на чл.116 ал.1 т.6, вр.чл.115 от НК, тъй като на 10.05.2017 г., в землището на **********, умишлено умъртвил С. М.С., на 71 години, от **********, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития.

Налице е квалифициращият признак „особено мъчителен начин”, тъй като преди да умре, пострадалият е изживял значителни болки и страдания, които пострадалият е изпитвал продължително време. Обвиняемият е нанесъл множество удари със здрав дрянов прът и с ритници в особено опасни и болезнени области на тялото.

Деянието е извършено от подс.К. при евентуален умисъл. Той е съзнавал общественоопасния характер на деянието си, предвиждал е и е допускал настъпването на общественоопасните му последици. Съзнавал е, че нанася голям брой удари с дрянов прът и с ритници, годни да причинят смърт, със значителна сила в жизненоважни центрове на човешкото тяло, каквито се явяват главата и шията, гръдния кош и корема, и това може да доведе до смъртта на пострадалия.

 

Причини, условия и мотиви:  личност с ниско интелектуално развитие, агресивно поведение при употреба на алкохол.

При определяне вида и размера на наложеното наказание, съдът взе предвид като смекчаващи отговорността обстоятелства -  изразеното  съжаление и разкаяние за случилото се, чистото съдебно минало, а като отегчаващи отговорността обстоятелства сравнително недобрите характеристични данни  и като ги съобрази наложи наказание при превес на смекчаващи отговорността обстоятелства по първата алтернатива предвидена в закона, а именно лишаване от свобода за срок от петнадесет години.

Съдът приложи императивната разпоредба на чл. 58а ал.1 от НК и намали така определеното наказание с 1/3 като наложи окончателно наказание в размер на десет години лишаване от свобода, което подсъдимия да изтърпи при първоначален „строг“ режим в затвор.

Съгласно правилата на НПК, съдът осъди подсъдимия Н.К. да заплати в полза на държавата по бюджета на Окръжен съд – Сливен сумата от 386,50 лв., представляващи направени по делото разноски за експертизи.

1.    Съдът постанови веществените доказателства : 1 бр. кибритена кутийка съдържаща кръгла таблетка с оранжев цвят, 1 бр. капсула и част от блистер с две бели таблетки, запечатани в полиетиленов плик с лепенка № Б2748/11.05.2017 год.; 1 бр. дървена пръчка с дължина около 1,90 м и диаметър 35 мм; 1 бр. дървена пръчка с дължина 1, 51 м и 1 бр. спортна раница, черно-червена на цвят, 1 бр. синя шапка с козирка с надпис „NY“, 1 чифт гумени цървули, 1 бр. долнище на анцуг и 1 бр. риза, да се унищожат след влизане на присъдата в сила, като вещи без стойност.

         Водим от горното, съдът постанови присъдата си.

Дата на изготвяне на мотивите: 12.03.2018г.

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                 ЧЛЕН: