П  Р  И  С  Ъ  Д  А

22

 

гр.Сливен, 08.08.2018 година

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

СЛИВЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, наказателно отделение, в публично съдебно заседание на осми август две хиляди и осемнадесета година,  в следния състав:

 

           ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАЯ ЙОРДАНОВА                                       

 

 

при секретаря Радост Гърдева и прокурор РУСИ РУСЕВ като разгледа НОХД № 230 по описа за 2018 година, докладвано от Председателя

 

                             П   Р   И   С   Ъ   Д   И  :

 

ПРИЗНАВА подсъдимия З.К.Д., роден на ***г***, ЕГН **********, българин, български гражданин, със средно образование, регистриран земеделски производител, разведен, неосъждан,

ЗА ВИНОВЕН в това, че на 24.11.2017г. на горски път, използван от МПС за извозване на дървесина, находящ се в м.“Куковец“ в землището на с.Градец, общ.Котел, при управление на моторно превозно средство – товарен автомобил „ЗИЛ 131“ с рег.№ СН 1921 АМ, негова собственост, нарушил правилата за движение по пътищата, регламентирани в ЗДвП - чл.132 т.2 от ЗДвП „При превозване на пътници водачът е длъжен преди потегляне и по време на движение да осигури всички условия за безопасното им превозване“, и по непредпазливост причинил смъртта на М.Й.Д. ***, като след деянието е направил всичко, зависещо от него за оказване помощ на пострадалия, поради което и на основание чл.343а ал.1 б.“б“, вр.чл.343 ал.1 б.“в“ предл.1, вр.чл.342 ал.1 от НК и чл.58а ал.1, вр.чл.54 от НК го ОСЪЖДА на ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл.66 ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на наложеното наказание за срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл.343г от НК ЛИШАВА подсъдимия З.К.Д. от право да управлява МПС за срок от ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА, считано от влизане на присъдата в сила.

ОСЪЖДА подсъдимия З.К.Д. да заплати в полза на държавата по сметка на ОД МВР Сливен направените по делото разноски в размер на 296.24 лева.

ОСЪЖДА подсъдимия З.К.Д. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ОС Сливен направените по делото разноски в размер на 398.82 лева.

ОСЪЖДА подсъдимия З.К.Д. да заплати на частния обвинител Д.В.Д. направените разноски за адвокатско възнаграждение в размер на 800.00 лв.

Веществените доказателства: чифт обувки „Сабин“; дънково яке без качулка с бяла подплата; тениска мръсно бяла на цвят; сива блуза със светлосиви ивици; черен вълнен клин тип „войнишки“; чифт черни мъжки чорапи; запалка „Camel“ кафява на цвят; мъжки слип, марка „JAO“ и вълнени бели /замърсени/ чорапи, единият в горната си част зацапан е червеникава течност, ДА СЕ ВЪРНЕ на наследниците на М.Й.Д., след влизане на присъдата в сила.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативен съд гр.Бургас  в 15-дневен срок, считано от днес.

 

 

 

 

 

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: